موفقترین زن کارآفرین؛ بیوگرافی و توصیههای ارزشمند اپرا وینفری
حتما اپرا وینفری، موفقترین زن کارآفرین دنیا را میشناسید! این زن آفریقایی- آمریکایی تبار، مجری بزرگترین برنامههای تلویزیونی، هنرپیشه و از موفقترین زنان کارآفرین دنیاست. اپرا وینفری هیچ رقیبی در برنامههای گفتگومحور تلویزیونی ندارد. البته شهرت او علاوه بر رسانه به خاطر شرکت موفقش با نام هارپو (Harpo) هم هست. با ما در بلاگ دادزن همراه باشید تا با زندگینامه و اقدامات موفقیت آمیز اپرا وینفری آشنا شوید.
دوران کودکی پرمشقت اپرا وینفری
اپرا گِبل وینفری در مزرعهای دوردست در کازیسکوی میسیسیپی چشم به جهان گشود. مادر او، ورنیتا لی و پدرش وِرنون وینفری بود. نام واقعی اپرا، اُرپا برگرفته از انجیل بود، اما به خاطر اینکه تلفظش مشکل بود، از همان بدو تولد، اُرپا به اوپرا تبدیل شد. اپرا از بعد از تولد دور از پدر و مادرش بود، زیرا والدین او از هم طلاق گرفتند و سرپرستی نوزاد به مادربزرگش واگذار شد.
بازی و سرگرمی موردعلاقهی اپرا، از همان دوران کودکی، اجرای برنامه برای حیوانات مزرعه بود. مادربزرگش برای تربیت او زحمت زیادی کشید و تلاشهای او سبب شد اپرا در ۲ سالگی مهارت خواندن را فرا بگیرد. از همان دوران کودکی، مهارت اپرا برای صحبت کردن در جمع مثالزدنی بود؛ چنانکه روزی در کلیسا از رستاخیز مسیح در روز عید پاک برای جمع صحبت کرد.
جالب است بدانید، اپرا وینفری در همان روز اول مهدکودک نامهای به مربی خود مینویسد و از او میخواهد به کلاس اول برود زیرا فکر میکند مهد کودک برایش مناسب نیست. جالبتر این است، بعد از طی آن سال بهطور جهشی به کلاس سوم میرود. او در ۶ سالگی، به شمال آمریکا پیش مادر و دو برادر ناتنیاش میرود تا در محلهای فقیرنشین و خطرناک در میلاوکی (Milwaukee) زندگی کند. اپرا در ۱۲ سالگی نزد پدرش فرستاده میشود. در کنار پدر روزهای خوشی را پشت سر میگذارد و طعم شادی و امنیت را میچشد و در همان زمان شروع به سخنرانی در اجتماعات و کلیساها میکند. جالب است، در همان مقطع یک بار برای سخنرانی، ۵۰۰ دلار دریافت کرد. از آنجا به این نتیجه میرسد که میتواند از مهارت سخنوری خود کسب درآمد کند.
بعد از مدتی زندگی کردن با پدر، دوباره پیش مادرش بازمیگردد و از امنیتی که نزد پدرش داشت، جدا میشود. زندگی شهری فقیرانهی اپرا وینفری، تاثیرات نامطلوبی روی دوران نوجوانیاش میگذارد، چراکه در ۹ سالگی مورد تجاوز یکی از افراد امین خانواده خود قرار میگیرد و این مساله بر تعداد مشکلاتش میافزاید. متاسفانه، این تجربهی ناخوشایند باز هم در زندگی اپرا تکرار میشود. مادرش کارهای خدماتی و نظافت منازل را انجام میداد و وقت کافی برای نگهداری از اپرا را نداشت. بعد از گذراندن سالهای سخت و تلخ، اپرا دوباره برای زندگی نزد پدرش به نشویل برمیگردد.
نقطه عطف زندگی اپرا وینفری !
اپرا میگوید پدرش ناجی زندگی او بوده و با سختگیریهایش به او مسیر زندگی، قوانین، چهارچوبهای زندگی و دنیای کتاب را معرفی کرده است. پدر اپرا از دخترش میخواست هر هفته کتاب بخواند و گزارش اطلاعاتش را در پایان هفته به او بدهد. علاوه بر آن، آقای وینفری تلاش میکرد دخترش هر روز ۵ لغت جدید یاد بگیرد و در صورتی که اپرا، از یادگیری لغتهای جدید غفلت میکرد از شام محروم میماند.
اپرا دوران مدرسه را موفقیتآمیز پشت سر گذاشت و علاوه بر حضور در کلاس درس در برنامههای جانبی چون گروه نمایش، گروه بحث و تبادل نظر و مشاوره هم حضوری فعالانه داشت. در یکی از مسابقات سخنرانی موفق به دریافت بورسیهی کامل دانشگاه دولتی تنسی میشود. چند سال بعد، به کنفرانسی دربارهی جوانان در کاخ سفید دعوت میشود و در همان زمان توسط یکی از رادیوهای محلی نشویل معروف به میس فایر پرِونشن بای دابلیو-وی-ال-اُ (miss fire prevention by wvol) برای خواندن اخبار عصرگاهی استخدام میشود.
در سالهای ابتدایی دانشگاه، اپرا به عنوان دختر زیبا و رنگینپوست نشویل و تنسی معرفی میشود. در آن زمان، دوبار از شبکه CBS پیشنهاد کار میگیرد اما اپرا پیشنهاد این شبکه را نمیپذیرد، اما در نهایت با راهنمایی استاد سخنرانی خود تغییر نظر میدهد. استاد اپرا به او میگوید کار کردن در شبکه CBS یکی از دلایل مهم خیلی از دانشجویان برای رفتن به دانشگاه و ادامه تحصیل است، پس تغییر عقیده میدهد و پیشنهاد این شبکه را میپذیرد. اپرا هر روز برنامهای در تلویزیون WTVF-TV اجرا میکند و اولین زن آمریکایی-آفریقایی است که به عنوان مجری اخبار عصرگاهی فعالیت دارد. در آن زمان، اپرا تنها ۱۹ سال داشت و سال دوم دانشگاه را سپری میکرد.
زندگی حرفهای اپرا وینفری
بعد از فارغالتحصیلیِ اپرا از دانشگاه، تلویزیون WJZ در بالتیمورِ مریلند به او پیشنهاد اجرای اخبار محلی و رویدادهای جدید را میدهد و او به سرعت به برنامه گفتوگومحور صبحگاهی منتقل و اجرای این برنامه را بهصورت مشترک با ریچارد شِر (Richard SHer) به عهده میگیرد. بعد از ۷ سال فعالیت در تلویزیونWJZ، مدیر شبکهی ABC شیکاگو، ویدئویی از اجرای برنامههای اپرا میبیند که تهیهکنندهی اپرا یعنی دِبرا دی مایو (Debra Dimaio) برای نمونه کار برای او ارسال کرده بود. اجرای خوب اپرا و دبر در بالتیمور که از دیگر برنامههای رقیب جلو زده بود، باعث استخدام هر دو همکار در شبکهیABC شد.
اپرا وینفری در سال ۱۹۸۴ میلادی، به ایلینوی شیکاگو میرود و فعالیت مجریگری خود را در برنامهی گفتوگومحور A.M شیکاگو ادامه میدهد. این برنامه هم با موفقیت زیادی همراه بود و آمار بازدید خوبی را به دست آورد. پس از مدتی، اپرا تصمیم میگیرد موضوعات متداول و سنتی زنانه را رها کند و قدم به حوزههای جدید و بحثبرانگیزتری بگذارد. بعد از یک ماه از اجرای این تصمیم، این برنامه با معروفترین برنامهها چون برنامه دوناهو (Donahues) محبوبیت یکسانی داشته و حتی بعد از سه ماه از آن هم جلو میزند. نام برنامه جنجالی اپرا در سپتامبر ۱۹۸۵ به «شوی اپرا وینفری» تغییر نام میدهد و مدت زمان پخش آن هم به یک ساعت میرسد. همچنین برنامه دوناهو در رقابت با اپرا به نیویورک منتقل میشود.
کنسی جونز (Quincy Jones) به عنوان تهیهکنندهی سینما، در سال ۱۹۸۵، اپرا را در تلویزیون میبیند و تصمیم میگیرد این فرد را به عنوان بازیگر فیلم جدید خود و استیون اسپیلبرگ، کارگردان بزرگ سینما، انتخاب کند. فیلم نامبرده براساس رمان آلیس واکر (Alice Walker) به نام «رنگ بنفش» ساخته میشود. تا آن زمان، اپرا تنها در برنامهی زنامه «تاریخ حضور زنان رنگین پوست در نمایش و آواز» ایفای نقش کرده بود که در جشنوار تئاتر آمریکایی-آفریقاییتبار در سال ۱۹۷۸ اجرا شد.
شهرت اپرا وینفری
شهرت و سرشناسی اپرا بعد از بازی در فیلم «رنگ بنفش» به طور چشمگیری افزایش یافت؛ به طوری که در سال ۱۹۸۵، شرکت تهیهکننده و پخش معروف برنامههای تلویزیونی کینگ ورلد (king world)، حق پخش برنامههای اپرا وینفری را خریداری و این برنامه را در ۱۳۸ شهر پخش کرد. این رقم قابل توجهی بود که برای نخستین بار برای یک برنامه تلویزیونی اعلام میشد. در آن زمان، برنامهی معروف دوناهو نیز در ۲۰۰ شبکه پخش میشد، اما برنامههای اپرا با بازدیدهای دو برابری در لیست ۱۰ بازار معروف برنامههای تلویزیونی آمریکا قرار گرفت.
اپرا وینفری در سال ۱۹۸۶، به دلیل حضور پررنگ خود در جوامع هنری شهری از آکادمی شیکاگو جایزهای ارزنده دریافت کرد و به عنوان زن موفق از سوی سازمان ملی زنان آمریکا معرفی شد. البته برنامهی اپرا چند جایزه اِمی (Emmy Awards) را برای بهترین برنامه به دست آورده است.
تهیهکنندگی اپرا وینفری
اپرا وینفری، در آگوست ۱۹۸۶، شرکت خود با نامهارپو (Harpo) را با هدف تولید و تهیهکنندگی برنامههای موردعلاقهاش تاسیس کرد. برای مثال، مجموعه نمایشی کوتاهی از زندگی گلوریا نایلور (Gloria Naylor) نویسندهی رنگینپوست و خالق اثر «زنان مجله برستِر» تهیه کرد که خود در کنار سیسیل تایسون، روبین گیوِنز، اولیویا کُل، جَکی، پُل کِلی و لین وایت فیلد در آن ایفای نقش کردند. مجموعه ساختهشده اپرا در مارس ۱۹۸۹ روی تلویزیون رفت و در ماه مه سال بعد نیز مجموعهی دیگری با نام برستِر پلِیس (Brewster place) با بازی اپرا در شبکهی ABC نمایش داده شد. علاوه بر آن، اپرا وینفری حق پخش برنامهی کافیرز بوی (kaffir boy) را که زندگینامهی مارک ماتابان (Mark Mathabane) بود و به زندگی سخت و رشد در سایهی تبعیض نژادی در جنوب آفریقا میپرداخت و مجموعهی «دلبند» اثر تونی موریسون را به دست آورد.
اپرا وینفری در سال ۱۹۹۶، به راهاندازی باشگاه مطالعه در برنامهی تلویزیونی اقدام کرد. در ۱۷ سپتامبر همان سال، اپرا به طور علنی اعلام کرد قصد دارد مردم کشورش را مجبور به مطالعه کند. او از علاقهمندان خود درخواست کرد به کتابفروشیها بروند و کتابهای معرفیشده را خریداری کنند تا با هم دربارهی هر کتاب در برنامه به گفتوگو و تبادل نظر بپردازند. این کار نتیجهی موفقیتآمیزی داشت، به طوری که ۶۸ هزار نسخه از کتاب «پایان عمیق اقیانوس» تا ماه ژوئن به فروش رسید. از هفتهی پایانی آگوست، همان زمانی که اپرا درباره تصمیم خود با ناشران صحبت کرد تا سپتامبر که این برنامه در تلویزیون علنی شد، انتشارات وایکینگ ۹۰ هزار نسخهی دیگر از کتاب را منتشر کردند. بحث و تبادل نظر دربارهی کتاب در ۱۸ اکتبر انجام شد و ۷۵۰ هزار نسخه دیگر نیز به چاپ رسیدند. در نتیجه، کتاب «پایان عمق اقیانوس» به پرفروشترین کتاب تبدیل شد و ۱۰۰ هزار نسخهی دیگر نیز پیش از فوریه ۱۹۹۷ روانه بازار شد.
تصمیم اپرا برای کتابخوانی، او را به قدرتمندترین زن تاریخ در حوزهی بازاریابی کتاب در آمریکا تبدیل کرد. او برای ترغیب مردم کشورش به خرید کتاب و کتابخوانی از مقالات، برنامهها و دیگر افراد موفقتر بود؛ اما بعد از گذشت ۶ سال، در بهار ۲۰۰۲، اپرا تصمیم گرفت از برنامههای معرفی و بحث کتاب دست بکشد.
آیندهی اپرا وینفری
اپرا وینفری از موفقترین زنان کارآفرین دنیا و پردرآمدترین تهیه کننده در زمینه سرگرمی و برنامه سازی جهان است که حضور فعالی هم در برنامههای خیرخواهانه و کمک به سازمانهای عام المنفعه داشته است. از جمله سازمانهای خیریهای که با اپرا همکاری داشته اند، میتوان به مُرهاوس کالج، کتاب خانهیهارولد واشینگتن، یونایتد نِگرو کالج فاند و دانشگاه دولتی تنسی اشاره کرد.
اپرا وینفری با سن ۶۴ سال، هنوز هم باهوش، با قدرت و خرد فعالیت میکند. او به عنوان زن فعالی شناخته میشود که همیشه به دنبال پیشرفت روزافزون خود بوده است. اپرا در مصاحبه با افراد بزرگ دنیا چون دالایی لاما، نلسون ماندلا و مایا آنجلو سوالاتی درباره درسهای زندگی آنها، روشهای مقابله با چالشها و دستیابی به صلح و آرامش درونی مطرح کرده است و همواره دوست دارد تجربیات ارزشمندش را با مخاطبان خود در میان بگذارد. اپرا همیشه اطلاعات و دانش خود را با دیگران به اشتراک میگذارد و از شکستها و موفقیتهایش در کنار امیدها و خوشبختی سخن میگوید.
خیلی از مردم در هنگام مواجهه با مشکلات و چالشها از راهنماییها و انگیزههایی که اپرا به هم نوعانش میدهد، استفاده میکنند. به خاطر روحیهی مهربانانه و به اشتراک گذاری تجربیات، اپرا به یکی از مردمیترین چهرههای جهان تبدیل شده است. خرد و هوش بالای اپرا و مصاحبههای او با افراد بزرگ دنیا سبب شده تا میلیونها نفر در سراسر دنیا مدیریت زندگی خود را به دست گرفته و رویاهایشان را دنبال کنند.
توصیههای اپرا وینفری برای زندگی بهتر
اپرا وینفری در میان تجربیات ارزشمند خود، توصیههایی برای همنوعان خود دارد:
همیشه تمام تلاش خود را به کار ببندید
اپرا وینفری شانس را نقطهی تلاقی فرصتها با آمادگی شخصی میداند. او میگوید: «فلسفهی من در زندگی این است که نه تنها هر کسی مسئول زندگی خود است، بلکه باید در هر لحظه بیشترین تلاش خود را به کار بگیرد و آیندهاش را به بهترین شکل ممکن بسازد».
همه به موفقیت میرسیم، اما در زمانهای مختلف
اپرا وینفری معتقد است همگی ما به موفقیت دست پیدا میکنیم، اما زمان رسیدن به رویاهایمان با افراد دیگر متفاوت است. او نظر جالبی درمورد کاهش وزن و رعایت رژیم غذایی دارد که میگوید: «در رعایت تعادل برای خوردن مواد غذایی هم با چیزی همانند رسیدن به رویاهایمان مواجه هستیم. در زمان رژیم میتوانیم هر چیزی که دلمان میخواهد بخوریم اما در زمانهای متفاوت.» او معتقد است: «من میتوانم هر چه که میخواهم بخورم، اما نه به صورت همزمان».
به موقع، به شخصیت افراد پی ببرید
اپرا وینفری معتقد است، رفتارهایی که هر فرد از شخصیت خود بروز میدهد را باید به سرعت شناسایی کرد. وقتی بُعدی از شخصیت یک فرد را میبینیم، باید حساب کار دستمان بیاید و همان موقع به شناخت و درک از آنها برسیم. پس در شناخت دیگران هوشیار باشید و هر کس را به موقع بشناسید.
مسیر خودتان را پیدا کنید
منظور اپرا این است که شخصیت و اهدافتان با هم سازگاری داشته باشند؛ در این صورت کسی نمیتواند شما را از مسیر منحرف کند.
منبع الهام و قدرت درونیتان را کشف کنید
اپرا میگوید بعد از اتمام برنامهی تلویزیونیاش، خیلیها به او میگفتند دیگر قدرت و تاثیرگذاری گذشته را نخواهد داشت، اما او با این نظر مخالف است. به عقیدهی او، حقیقت این است که من خودم را میشناسم و قدرتم به چیزی در درون من گره خورده است، نه عوامل بیرونی مثل برنامه یا هر چیزی مادی دیگر. پس همه باید منبعی از انرژی، خلاقیت ، لذت و موفقیت را در درون خود پرورش دهند. قدرتمند بودن و قدرت واقعی، چیزی در درون ماست.
زندگی فرازونشیب دارد و این خیلی هم بد نیست
از نگاه اپرا وینفری، زندگی فرازونشیب دارد و کاملا طبیعی است هر روزتان ایدهآل نباشد و خوش نگذرد؛ اما هر روز فرصتی دوباره برای رشد و تغییر است.
به حس درونی خود اعتماد کنید
اپرا وینفری در دورههای آموزشی خود تلاش میکند دستاوردهای زندگیاش را در طول چند ساعت مطرح کند. یکی از باارزشترین توصیههای او این است که اگر در هیاهوی جهان پیرامونمان غرق شویم، از شنیدن ندای درونی و شهود خود غافل خواهیم ماند. پس به ندای قلبی خود گوش کنید و نفرتها و دوروییها را کنار بگذارید.
قدرشناسی را تمرین کنید
اپرا به حقشناسی اهمیت میدهد و آن را یکی از بنیانهای مهم زندگی میداند. او همیشه در پایان برنامههایش میگوید: «به خاطر تمام چیزهایی که دارید قدردان باشید، در این صورت نعمتهای بیشتری به دست میآورید؛ اما اگر تنها روی نداشتههایتان تمرکز کنید، هیچ چیزی نصیبتان نخواهد شد.»
از شکست نترسید
اپرا وینفری در سال ۲۰۱۳ در برپایی شبکهی خود با مشکلاتی مواجه شد که خبر از شکست میدادند، اما هیچ وقت تسلیم نشد زیرا سبک زندگیاش اینگونه نبود. او معتقد است: «باید همانند یک ملکه فکر کرد. ملکهها از شکست هراسی ندارند». به اعتقاد وینفری شکست یکی از ابزارهای موفقیت و بزرگی است.
از اشتباهاتتان درس بگیرید
وینفری در بیشتر سخنرانیهای خود میگوید باید اشتباهات را ارزشمند دانست و با درس گرفتن از آنها، هر زخمی را تبدیل به خرد و هوش کرد.
منبع: notablebiographies