وظیفه اصلی روغن موتور روانکاری قطعات متحرک موتور و جلوگیری یا به حداقل رساندن سایش و اصطکاک آنها است. روغنموتو همچنین وظیفه خنککاری قطعات و جذب رسوبات و ذرات معلق را برعهده دارد. در این مطلب به نکات کاربردی در خصوص روغنموتو و زمان تعویض آن خواهیم پرداخت.
ارتباط مصرف سوخت با روغن موتور زمانی که موتور خودرو در حال کار است دمای آن بسیار بالا میرود. همین مسئله روی عملکرد قطعات موتور تأثیر میگذارد و اگر موتور بهدرستی محافظت نشود قطعات آن در معرض آسیب قرار خواهند گرفت. وظیفه محافظت از موتور خودرو بر عهده روغنموتور است. بنابراین تعویض روغن بهترین راه برای تضمین کارکرد مناسب موتور خودرو با بازده بالا است.
بهراحتی میتوان با تعویض روغن در زمان مناسب جان دوبارهای به موتور خودرو بخشید. البته باید توجه داشته باشید که هر روغنموتوری برای موتور خودرویتان مناسب نیست و باید به نوع سوخت و سال ساخت خودرو و استانداردهای روغن توجه کنید.
نیاز است که روغنموتور را بر اساس یک برنامه منظم تعویض کنید. چنانچه روغنموتور را بهموقع تعویض کنید موتور در وضعیت مطلوبی کار خواهد کرد و همین قضیه میتواند تا حدودی موجب کاهش مصرف سوخت نیز شود.
سیاه شدن روغن موتو
عدهای از افراد تصور میکنند که سیاه شدن روغن دلیل بر بیکیفیت بودن آن است درحالیکه عکس این قضیه کاملا درست است. یعنی اگر روغن بعد از مدتی که از کارکرد آن گذشت کماکان رنگ اولیه خود را حفظ کرده بود باید به کیفیت آن شک کنید زیرا روغن مناسب تمام ذرات، آلودگیها و دودههای موجود در موتور را جذب میکند و به مرور سیاه میشود. در واقع سیاه شدن روغن دلیل بر عملکرد مناسب آن است.
بنابراین اگر روغنموتو شما دیر سیاه میشود یعنی نمیتواند آلودگیهای حاصل از احتراق در موتور را جذب کند و بههمیندلیل این آلودگیها در دیوارهها رسوب میکنند و به مرور موجب خراب شدن آن میشوند.
هنگام تعویض روغن به چه نکاتی باید توجه کرد؟
– با توجه به عوامل مختلفی مانند کیفیت سوخت، شرایط آب و هوایی، نحوه رانندگی، ترافیک و بسیاری از موارد دیگر، در هنگام تعویض روغن نمیتوان تنها به عدد روی کیلومتر خودرو اکتفا کرد و همواره توصیه میشود که روغن قبل از رسیدن به حداکثر کارکرد خود تعویض شود.
– بههیچوجه نباید از روغنهای با سطح کارایی پایینتر در خودروهای با تکنولوژی بالاتر استفاده کرد.
– در مورد استفاده از روغنموتو با سطح کیفی بالاتر برای موتورهای قدیمی نیز باید جانب احتیاط را رعایت کرد و این اختلاف نباید خیلی زیاد باشد.
– هرگز دو روغنموتو متفاوت را با هم مخلوط نکنید، زیرا مواد افزودنی موجود در روغنها با هم تفاوت دارند و ترکیب کردن آنها اثرات غیر قابل پیشبینی دارد و میتواند به موتور آسیب بزند.
– تخلیه روغن بوسیله دستگاههای مکش از بالا به اندازه تخلیه از طریق کارتر کارایی لازم را ندارد. بههمیندلیل بهتر است هر چندوقت یکبار روغن را از کارتر خارج کنید.
– هنگام تعویض روغن بهتر است فیلتر روغن نیز تعویض شود.
– در انتخاب روغنموتو همواره باید به کیفیت و تکنولوژی ساخت آن دقت کنید.
– همیشه غلظت و کیفیت روغنموتو را از طریق گیج روغن بسنجید البته انجام این به اندکی مهارت نیاز دارد.
– اگر صدای موتور خودرو نسبت به گذشته افزایش پیدا کرده است یکی از دلایل آن میتواند فرسوده شدن روغن و یا نامناسب بودن آن باشد. در مواجهه با چنین حالتی روغنموتو را تعویض کنید.
– روشن شدن چراغ روغن نشاندهنده کم شدن روغن در موتور خودرو است. در چنین وضعیتی ابتدا روغن را تا اندازه مناسب سرریز کنید و در اولین فرصت برای پیدا کردن نشتی احتمالی اقدام کنید.
– در صورتی که حتی از خودرو استفاده نمیکنید حداقل سالی یکبار روغن آن را تعویض کنید.