مونتیاک، کانسپتی منحصربهفرد از اشکودا
اشکودا مونتیاک (Mountiaq) به عنوان خودرویی منحصربهفرد توسط تیمی از محصلان فنی و حرفهای اشکودا در شهر Mladá Boleslav ساخته و اکنون به علاقمندان معرفی شده است. این خودرو که براساس مدل کودیاک ساخته شده، در حقیقت ششمین کانسپت شرکت اشکودا است که توسط کارآموزان تازهکار شکل میگیرد.
لازم به ذکر است برای تغییر شاسیبلند کودیاک و ساخت این پیکاپ منحصربهفرد هشت ماه (بیش از ۲ هزار ساعت کاری) وقت صرف شده است. کف بخش عقبی خودرو کاملاً صاف شده تا فضای قرارگیری بار پدید آید که زیر آن نیز محفظهای پیشبینی شده است. علاوهبراین درهای عقب حذف شده و ارتفاع کلی سقف کاهش یافته و نواری از چراغهای LED روی این قسمت نصب شده است.
درهای جلو در مقایسه با آنچه در مدل کودیاک وجود داشته کوچکتر و کمی ضخیمتر شدهاند تا هماهنگی بیشتری در فرم ظاهری عضلانی این پیکاپ به دست آید. رنگ نارنجی برای بدنه مونتیاک انتخاب و رینگهای ۱۷ اینچی به همراه تایرهای آفرود برای آن نصب شده که همین امر عرض کلی خودرو را تا ۳ سانتیمتر افزایش داده است.
کارآموزان با هدف آفریدن چهرهای خشنتر برای این خودرو، ورودی هوای اسنورکل به همراه وینچ جلو روی آن نصب کردهاند تا تفاوتهای این خودرو با مدل کودیاک بیش از پیش مشخص باشد.
متخصصان تحت نظر اشکودا، تغییر در فضای داخلی این پیکاپ را فراموش نکرده و برای تحول این بخش نیز زمان صرف کردهاند. صندلیهای جلو علاوهبر فرم جدید، از پشتیهای سازگار با بدن سرنشین بهره بردهاند که البته نشان اختصاصی اشکودا مونتیاک نیز روی آنها حک شده است.
مونتیاک در فضای کابین به تعدادی تجهیزات سفارشی مجهز شده که از میان آنها میتوان به یخچال، سابووفر به قدرت ۲ هزار وات به همراه آمپلیفایر و حتی دو بیسیم اشاره کرد که در سفرهای آفرودی میتواند برای سرنشینان خودرو بسیار مفید باشد.
طول، عرض و ارتفاع مونتیاک به ترتیب برابر با ۴۹۹۹، ۲۰۰۵ و ۱۷۱۰ میلیمتر بوده که در تمام موارد شاهد افزایش ابعاد نسبت به مدل پایه یعنی کودیاک هستیم. وزن این خودرو برابر با ۲۴۵۰ کیلوگرم و ارتفاع کف آن از سطح زمین برابر با ۲۹ سانتیمتر است که ۱۰ سانتیمتر بیشتر از فاصله کف مدل کودیاک تا سطح زمین است. قدرت پیشرانه این خودرو از همان پیشرانه آشنای ۲ لیتری TSI تامین شده که ۱۹۰ اسببخار قدرت دارد و پیش از این در سایر مدلهای اشکودا نیز نصب شده است.
هرچند که اشکودا مونتیاک خودرویی جالب و هیجانانگیز به نظر میرسد اما خبر بد برای علاقمندان پیکاپ اشکودا این است که با خودرویی منحصربهفرد و یگانه طرف هستیم چرا که برنامهای برای تولید انبوه آن وجود ندارد. در حقیقت اشکودا با طراحی و ساخت این پیکاپ خاص خواسته توانایی کارآموزان مدرسه فنی و حرفهای خود را در تغییر یک خودرو به چیزی کاملاً متفاوت به رخ بکشد.
البته باید اعتراف کرد که معرفی این پیکاپ توسط اشکودا میتواند علاقمندان را به این فکر وادارد که چرا اشکودا قصد ندارد وانتی ارزانتر از فولکسواگن آماروک بسازد و به بازار عرضه کند؟